Ce este #GivingTuesday?

Daca in luna noiembrie avem zile dedicate shopping-ului precum Black Friday si Cyber Monday deja adoptate la nivel international, ce ar fi sa avem si o zi in care sa sarbatorim si sa incurajam generozitatea si implicarea sociala, pentru a-i sprijini pe cei care au nevoie de ajutor.

De la aceasta idee au pornit cei din echipa de la 92Y Belfer Center for Innovation & Social Impact – un  centru cultural din New York,  Statele Unite, care au creat #GivingTuesday. Lansata in 2012 #GivingTuesday a devenit o miscare internationala adoptata de peste 90 de tari.  

#GivingTuesday pune in valoare generozitatea oamenilor si puterea de comunicare a social media, creand o miscare ce aduce impreuna ONG-uri, institutii publice, companii si oameni de bine pentru a incuraja implicarea in comunitate.

#GivingTuesday se sarbatoreste in ultima marti din luna noiembrie, ziua in care te invitam sa fi alaturi de noi, sa daruiesti, sa voluntariezi, sa dai ceva inapoi comunitatii din care faci parte si sa iti indemni pretenii sa faca la fel.  

Anul acesta #GivingTuesday se sarbatoreste pe 3 decembrie.

Milioane de oameni din toata lumea indiferent de etnie, religie, cultura, status social se alatura pentru a sprijini cauzele in care cred si comunitatile in care traiesc. Fiecare act de generozitate conteaza, dar acestea au si mai mare insemnatate si impact cand daruim impreuna.

Fiecare are ceva de daruit, iar impreuna suntem mereu mai buni!

Din 2017 #GivingTuesday se sarbatoreste si in Romania. Da vestea buna mai departe cu hashtag-ul #GivingTuesdayRO.

Intrebari frecvente

Ce este #GivingTuesday?

#GivingTuesday este o miscare globala care promoveaza initiativele de solidaritate. Anul acesta va avea loc pe 28 noiembrie, zi in care toti oamenii sunt incarajati sa se implice in proiecte de solidaritate sau sa initieze activitati pentru a face lumea un loc mai bun. Ideea s-a nascut in Statele Unite ca o alternativa la Black Friday sau Cyber Monday care au loc in sezonul cumparaturilor de cadouri pentru Craciun. In 2016,  peste 90 de tari au participat la #GivingTuesday, transformand aceasta zi intr-o sarbatoare globala a generozitatii.

Cum functioneaza #GivingTuesday?

Campania se bazeaza pe promovarea actiunilor si initiativelor de solidaritate astfel incat persoanele, organizatiile si companiile sa fie incurajate sa colaboreze in cadrul proiectelor sociale. Este despre a comunica, a impartasi si a raspandi entuziasm prin retelele sociale (#GivingTuesday) sau orice alta modalitate la indemana. Dar, inainte de toate, este despre a darui.

Cand are loc #GivingTuesday?

#GivingTuesday se sarbatoreste in noiembrie, in ultima marti din luna. Stabilirea acestei zile a avut ca punct de plecare Thanksgiving, sarbatoarea nationala din Statele Unite care are loc in fiecare an in ultima zi de joi a lunii noiembrie.

In 2018 #Giving Tuesday va avea loc pe 27 noiembrie.

Care este scopul #GivingTuesday?

Scopul initiativei este promovarea unei zile dedicate altruismului, la nivel global. De asemenea, #GivingTuesday urmareste:

  • sa-i faca pe oameni constienti de cat de important este sa daruiesti si sa ii ajuti pe cei aflati in nevoie din jurul lor sau din alt colt de lume
  • incurajarea organizatiilor de a-si impartasi munca celor care doresc sa se implice in activitatea lor
  • activarea si integrarea de catre societate a diferitelor metode de a dona si de a ajuta, in asa fel incat organizatiile care aduc schimbare in comunitate sa continue sa functioneze si sa creasca pe parcursul intregului an      

Cine poate participa la #GivingTuesday?

Oricine. Persoane, grupuri de prieteni, familii, organizatii neguvernamentale, scoli, universitati, institutii publice, companii care au initiative legate de aceasta zi se pot inregistra si isi pot face proiectul cunoscut.

Cum pot participa la #GivingTuesday?

Foarte simplu! #GivingTuesday este o oportunitate excelenta de implicare intr-o initiativa de solidaritate, de a dona pentru o organizatie caritabila (sau mai multe), de a participa ca voluntar in diferite activitati de binefacere, de a dona sange, haine, mancare sau altceva. Viziteaza sectiunea de idei de implicare si alege una sau mai multe idei care te inspira. Ideea este sa faci ceva bun pentru ceilalti.

Implica costuri participarea la #GivingTuesday?

Nu. #Giving Tuesday este o miscare care incurajeaza faptele bune. Ne dorim ca solidaritatea sa creasca in tara noastra si in intreaga lume, si avem nevoie de oameni ca tine care sa ne ajute in acest sens. Toate resursele de pe pagina sunt gratuite si au rolul sa te inspire si sa te ajute sa fii parte din miscarea #GivingTuesday.

Pot organizatiile sa primeasca donatii prin intermediul paginii #Giving Tuesday?

Nu. #GivingTuesday este o miscare. Nu este o organizatie, de aceea nu putem accepta si distribui donatii. #GivingTuesday este o platforma care are rolul de a raspandi un concept, un spatiu care doreste sa ofere vizibilitate acestei miscari precum si organizatiilor si proiectelor care se inregistreaza. Donatiile se fac direct catre organizatiile neguvernamentale participante la campanie prin paginile lor proprii sau prin platforme partenere.

Cum pot promova #Giving Tuesday?

In multe feluri. Orice forma de raspandire a initiativei este foarte importanta pentru mobilizarea activitatilor de solidaritate, inainte si in ziua respectiva:

  • Da de veste prieteilor si colegilor tai ca #GivingTuesday a sosit in Romania.
  • Vorbeste despre a darui si a face o donatie folosind hashtag-urile #GivingTuesday si #GivingTuesdayRO
  • Da-ne like pe Facebook si urmareste-ne pe Instagram pentru a fi la curent cu noutatile miscarii
  • Da share ideilor si proiectelor de pe www.givingtuesday.ro pentru ca si prietenii tai sa le cunoasca si sa se poata implica
  • Posteaza #UNsefie-uri povestind despre cum ai ales sa te implici de #GivingTuesday si incurajeaza-i si pe altii sa faca la fel